Sklep dla salonów kosmetycznych Sklep dla klientów indywidualnych
Sklep dla salonów kosmetycznych Sklep dla klientów indywidualnych
Lista porad
Pomidor w kosmetyce

Pomidor w diecie i medycynie

Odżywianie i pielęgnacja
Pomidory jada się w większości Polskich domów. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że poza walorami smakowymi posiadają wiele innych zalet. Od lat owoce te używane są nie tylko w kuchni, ale także w medycynie oraz kosmetyce.

Owoc czy warzywo?
Powszechnie pomidor uznawany jest za warzywo i tak też występuje w klasyfikacji towarów spożywczych, głównie w celach podatkowych. Natomiast z botanicznego punktu widzenia jest on zdecydowanie owocem. Od warzyw odróżnia go głównie smak, który w wielu odmianach bywa słodszy niż w owocach. Wyróżniamy wiele odmian pomidora, ale w Polsce najpopularniejszym gatunkiem jest zwyczajny.

Źródło witamin
W odróżnieniu od zwierząt nie jesteśmy w stanie samodzielnie wyprodukować witamy C, a jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niedobór objawia się osłabieniem ścian naczynek krwionośnych, pogorszeniem procesów gojenia, chorobami dziąseł oraz obniżeniem odporności. Doskonałym źródłem witaminy C są pomidory oraz kremy pomidorowe.

2015-08-26_-_Pomidor_Tip.png

Witamina C jest nie tylko niezbędna naszemu organizmowi, ale jest także najlepiej przebadanym składnikiem kosmetycznym, a co za tym idzie gwarantuje największą skuteczność Jej działanie przeciwzapalne oraz rozjaśniające przebarwienia jest doceniane w walce z trądzikiem różowatym oraz w pielęgnacji cery naczynkowej. Witamina C jest również silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i zapewnia ochronę przeciwsłoneczną. Dodatkowo jest składnikiem stymulującym produkcję kolagenu, którego w naszej skórze ubywa wraz z wiekiem.

Kolejną grupą witamin, o której systematyczne dostarczanie powinniśmy dbać to witaminy z grupy B. Tak jak w przypadku w witaminy C są one zawarte w pomidorze, a to znacznie ułatwia nam unikanie wszelkich niedoborów, które objawiają się najczęściej łuszczeniem się naskórka, tłustą skórą oraz zapaleniem skóry.

Pomidory dostarczają nam nie tylko witaminy C, B, ale także witaminę K. We krwi zdrowego człowieka znajduje się wiele różnych czynników krzepnięcia, które hamują krwawienia. Witaminie K zawdzięczamy nie tylko właściwą krzepliwość krwi. Zmniejsza ona także nadmierne krwawienia miesiączkowe, hamuje rozwój nowotworów i uwapnia kości, co chroni przed osteoporozą.

Dlaczego są czerwone?
Za kolor pomidorów odpowiada barwnik zwany likopenem. Jest on najsilniejszym przeciwutleniaczem z całej swojej grupy. Głównym jego zadaniem jest odbudowywanie połączeń między komórkowych, czyli hamowanie zmian nowotworowych. Likopen zapobiega również chorobom sercowo - naczyniowym. Co ciekawe likopen zdecydowanie lepiej wchłania się w postaci przetworzonej (np. w koncentracie pomidorowym) niż naturalnej (owoc pomidora). Przyswajanie likopenu zwiększa tłuszcz, dlatego do potraw na bazie pomidorów zaleca się dodawania zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek).

Pomocne podczas odchudzania
Pomidory w 93% składają się z wody, nie są zatem bardzo kaloryczne. W 100 g owocu znajduje się zaledwie 15 kcal. Zawarty w pomidorach błonnik na długo daje nam poczucie sytości. Natomiast moczopędny potas ułatwia pozbywanie się wody z organizmu.

Właściwości pomidorów
Ze spożywania pomidorów oraz używania kosmetyków z ich dodatkiem możemy mieć tylko i wyłącznie korzyści. Nie tylko zatrzymują one proces starzenia, ale również chronią przed niekorzystnym wpływem słońca. Niestety nie mogą być substytutem kremów z filtrem, są jednak świetnym dodatkiem do ochrony przeciwsłonecznej. Regularne spożywanie pomidorów wspomaga wzrost zawartości prokolagenu, czyli białka tkanki łącznej zapewniającego skórze elastyczność.

Informacja:

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu gromadzenia danych statystycznych. Ustawienia cookies można zmienić w przeglądarce internetowej. Korzystanie z tej strony internetowej bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Akceptuję